Sunday 13 April 2014

APAM BALIK

APAM BALIK

Resepi ni dikongsi oleh adik bongsu saya. Tak sabar nak cuba buat sendiri, selalu beli je kan. hehehe....




Bahan-bahan

2 Cawan tpg gandum.
1 1/2 Cawan air.
1/3 Cawan gula. 
2 biji telur.
1 sudu teh baking powder.
1 sudu teh yis mauripan.
2 sudu besar minyak masak.
Secubit garam.
Sedikit pewarna kuning telur.

Bahan Tabur
Kacang tanah yg telah di kisar ( ikut suka).
Gula ( ikut suka)
1 tin Jagung ala cream.
Mentega (ikut suka)
nak sapu coklat chip pun tak der masalah (ikut suka)


Caranya



Guna blend je, senang & cepat.
Blend telur dan gula hingga kembang
Masukan baking powder, yis, minyak dan garam, blend lagi. Masukan air, blend lagi,
Masukan tepung, blend lagi.
Masukan pewarna blend lagi.
Dah siap.... perap adunan 1 hingga 2 jam.
Guna kuali non stick, x perlu letak minyak.
kemudian lempengkan adunan tadi di atas kuali
Apabila hampir masak, taburkan gula, jagung ikut suka
kalau nak sapu coklat pun boleh.




*Saya buat saiz kecil je, sebab bila letak inti banyak2 pun dia x akan keluar,
senang sket nak makan.

No comments:

Post a Comment