Monday 7 April 2014

KEK BATIK LYNASARI

KEK BATIK LYNASARI
Resepi: Lyna

Assalamualaikum...

Rasanya masih tak terlambat lagi nak wish Good Morning to everyone cz now 11.45am. Hmmm, lambat sikit dapat update my blog hari ni cz dr pg tadi ada ye things that i have to do. So, now, i nak share resepi Kek Batik i to everyone. I give it name Kek Batik Lynasari since this recipe is my own recipe. Tumpang glamer kejap.. hehehee

Btw, i pun sebenarnya jual jugak my kek batik ni during Ramadhan & Shawal. So sape2 yg nak beli dgn i nanti jz let me know okay.

Kek batik ni i buat jz utk makan2 sambil tgk tv jer... hehehe

And, yg bwh ni i buat utk jual kat bazar Ramadhan masa 2010 dulu di USJ 1. Dat time, my regular customer is Sham Kamikaze. Kadang2, kek batik xsampai kat gerai lagi dia dah terpacak kat depan gerai. Dats, pengalaman yg manis la bila ada yg menjadi regular customer utk produk kt kan.  



Ok, now is Bahan2 utk buat kek batik ni. Simple je..

1 paket Milo yg kecil 
1 tin susu pekat manis
Buttercup
2 biji Telur (di ambil kuning shj)
kacang tanah yg di tumbuk
Serbuk Koko
Biskut Marrie

Cara2 nya:

1. Panaskan kuali (api perlahan) & masukkan buttercup 
2. kacau sampai buttercup cair
3. Masukkan susu pekat manis dan kacau rata 
4. Masukkan kuning telur & kacau rata
5. Masukkan Milo dan serbuk koko & kacau rata
6. Masukkan kacang tanah & biskut marie
7. Gaul rata & kemudian masukkan adunan tersebut ke dalam loyang
8. Tekan & padatkan adunan ke dalam loyang

*utk hiasan, terpulang nak letak apa. Nak letak almond flakes blh, color rice blh.
Kemudian masukkan loyang kek tersebut ke dalam peti sejuk dan sejukkan selama 3 jam. 

*Utk senang potong, apabila keluar dr peti sejuk biarkan selama 10 min bari potong kek batik tersebut dan siap utk di makan....  



No comments:

Post a Comment