Sunday 6 April 2014

Resepi Ikan Pari Masak Asam Pedas Johor

Assalamualaikum...

Ok, disebabkan ada yang inginkan beberapa resepi masakan saya yang saya post kat FB. Di sini saya nak kongsi resepi Ikan Pari Masak Asam Pedas Johor. Maaf la ye, xde gambar cz xsempat nak ambil gambar time tu dh kena sebat dulu dgn hubby n adik2. hehehehe...

Ikan Pari Masak Asam Pedas Johor
Resepi: Lyna

Resepi sesuai utk 4 - 5 orang


Bahan2:



Ikan pari (Ikut suka berapa banyak, biasanya dlm 500gm -800gm)
Lada kering yang telah diblend @ cili boh @ cili kisar
Bawang merah 7 ulas*
Bawang putih 4 ulas*
Kunyit hidup*
Halia 1 inci*
Belacan (1 inci)*
Lengkuas / buah keras (optional, if nk lg sedap)*
2 batang Serai (diketuk)
Air asam jawa
Bendi
Buah tomato (optional)
Garam
Daun kesum
Bunga kantan (2 batang, dihiris halus)

Disebabkan Ikan Pari mempunyai bau ikan yang agak kuat. So kat sini, cara pembasuhan ikan ini memainkan peranan yang penting agar bila masak, baunya x naik. So, firstly nak basuh ikan ni, lumurkan ikan dengan asam jawa dan sambil tu buang lendir2 yang ada dikeseluruhan ikan pari ni. Dah bersih, basuh dengan air, kemudian rendamkannya dalam air beras @ air paip yang ditambah sedikit asam jawa & garam. biar seketika. Sambil tu boleh la get ready for bahan2 memasak.


Cara Masak :
1. Bahan bertanda * di kisar halus @ ditumbuk halus 
-(saya lebih suka tumbuk sbb lg sedap).
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yg dikisar/ditumbuk dan serai yg diketuk
- masak  hingga naik bau.
3. Masukkan cili blend / cili boh / cili kisar (terpulang nak letak byk o sikit)
-if cili byk, kuah pekat, if sikit kuah cair (sy selalu letak 7 - 8 sudu besar)
- masak sehingga keluar minyak (lg lama lg bagus, tp kena kacau selalu spaya x berkerak)
3. Masukkan ikan pari dan kacau perlahan supaya bahan tumis tadi menyerap rasanya.
4. Masukkan air asam jawa.
5. Masukkan garam (mengikut rasa).
6. Masukkan bunga kantan, daun kesum dan bendi.
7. Masak hingga mendidih. 
8. Akhir sekali, kalau suka boleh masukkan buah tomato yang dipotong 4.
Tutup api.

SIAP DIHIDANG

Tara.... senangkan, so lepas ni xyah susah2 nak g restoran, masak sendiri lagi puas hati rasanya. (^_^)

No comments:

Post a Comment