Resepi: Lyna
Ok, now resepi Ketam Telur Asin. Kepada sesiapa yg nak try boleh la cz senang n simple je resepi ni, plus ia sangat sedap hingga menjilat pinggan. hehehehe....
Begini ler rupanya Ketam Telur Asin ni. Tapi ni xde daun kari, terlupa hari tu. Hehehe.... Ok now, lets to the ingredients.
Ketam 3 ekor (disiang & dibelah 2, klu xnak belah 2 pn boleh)
4 - 5 biji telur masin (direbus)
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Sedikit cili boh / cili kisar (1-2 sudu besar)
Butter
Daun Kari
1 tin Susu Cair
Garam
Tepung Jagung
Cara2:
1. Rebus telur asin,
2. Goreng ketam (gaul dgn tpung jagung + sedikit garam). -goreng jgn lama sangat nnti hilang manis ketam.
3. Pastu tumbuk bawang merah, bwg putih, n halia.
4. Tumis bahan tumbuk ni guna butter o marjerin dengan daun kari.
5. Dh nek bau, masuk kan sikit cili boh (ikut suka nk letak byk o sikit).
6. Pastu gaul rata smpai cili msk, then letak susu cair 1 tin. Kacau lg,
7. Masukkan telur asin yg dh direbus n lenyek (ada org dia amik kuning telur je, putih telur dibuang. Tapi sy amik je semua sbb sayang putih telur tu, so sy lenyek je putih n kuning skali)
8. Gaul smpai pekat.
9. Dah siap, sos ni letak kat atas ketam yg dh digoreng.
Siap dihidang.... (^_^)
*xperlu letak garam sebab telur asin dan masin.
No comments:
Post a Comment