Sunday 6 April 2014

RESEPI KETAM KAM HEONG

RESEPI KETAM KAM HEONG
Resepi: Lyna

Ok, sementara masih fresh lagi repesi ketam ni, Lyna turunkannya kat blog ni supaya blh jd panduan di masa akan datang. Hehehe... Btw, Resepi ni boleh juga digunakan untuk ayam dan ikan dgn syarat ianya digoreng garing. 


Ok, beginilah rupa ye Ketam Kam Heong atau boleh juga dikatakan sebagai Ketam Goreng Kari. Sebenar ye, ini percubaan pertama saya masak ketam ni sebab nak mencari kelainan. Nasib menjadi & mendapat pujian (kembang jap). hehehehe.

So, ini bahan2 utk resepi ini:

Sesuai untuk 3 - 4 orang 

Ketam 3 ekor (disiang & dibelah 2, klu xnak belah 2 pn boleh)
3 tangkai Daun Kari
5 ulas bawang putih (dihiris halus)
4 biji cili padi (dihiris halus)
2 bawang merah (dihiris halus)
2 sudu serbuk kari
Sos Tiram
Sedikit air
Garam


Cara2:
1. Goreng ketam sehingga bertukar menjadi merah (jgn goreng terlalu lama)
2. Dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak
3. Tumis bahan yg dihiris halus sehingga naik bau
4. Kemudian masukkan daun kari, masak sehingga daun kari nampak ranggup
5. Masukkan sos tiram, gaul
6. Masukkan serbuk kari dan gau sehingga naik bau kari tersebut kemudian tambah sedikit air
7. Masukkan garam mengikut rasa
8. Masukkan ketam yang siap digoreng dan gaul rata
9. Sedia dihidang

*Senang & simple kan?. So lepas ni tak perlu susah2 nak ke restoran seafoood, masak sendiri lagi puas hati... (^_^)



3 comments:

  1. Interesting. I will try the recipe....Insha'Allah.

    ReplyDelete
  2. Good Luck... But mmg superb delicious pn...

    ReplyDelete
  3. Good Luck... But mmg superb delicious pn...

    ReplyDelete